Is er altijd sprake van alimentatie en hoe wordt de hoogte hiervan vastgesteld?
- Leo Faber
- 18 mei 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 mei 2024
Tijdens het scheidingsproces kun je samen afspraken maken over kinderalimentatie en partneralimentatie. Alimentatie houdt in dat je na de scheiding maandelijks een bedrag betaald aan je ex-partner of dat je een bedrag ontvangt van je ex-partner of een bedrag stort op de kinderrekening bijvoorbeeld in het geval van co-ouderschap. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Kinderalimentatie is verplicht. Indien je daar samen over eens bent mag je afwijkende afspraken hierover maken. Jullie mogen bijvoorbeeld ook afzien van het recht op partneralimentatie.
De scheidingsmediator houdt bij het berekenen van de hoogte van het bedrag rekening met twee factoren:
1. Behoefte
Iemand kan niet zomaar torenhoge alimentatie bedragen eisen. Er wordt eerst samen met de mediator voor jullie allebei het zogenaamde behoeftesalaris vastgesteld. Dit is het salaris waar jullie en je gezin tijdens jullie huwelijk of relatie aan zijn gewend. Op basis van de zogenoemde Trema-normen wordt dan vastgesteld wat de kosten van jullie kinderen in jullie huishouding zijn. Dit zijn de kosten voor bijvoorbeeld kleding, schoolgeld, dekbed, gebruik van water en elektra en dergelijke. Tevens wordt de behoefte van de beide ex-partners bepaald.
Een rechter bemoeit zich alleen met partneralimentatie als mensen het samen niet eens worden. Dan telt de behoefte van de partner met het minste inkomen. In beide gevallen stelt een rechter de behoefte vast aan de hand van tabellen: de Tremanormen. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot hun 21e verjaardag. Partneralimentatie geldt voor een periode van de helft van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap met een maximum van 5 jaar. Er hier een paar uitzonderingen op; indien er kinderen onder 12 jaar zijn of indien echtparen geboren zijn voor 1970 en langer dan 15 jaar zijn getrouwd. Er mag afgeweken worden indien partijen het daar samen over eens zijn.
2. Draagkracht
Om de daadwerkelijke hoogte van de alimentatie te bepalen is het nodig het draagkrachtsalaris te bepalen. Is dat gelijk aan het salaris voor scheiding of gaat er meer of minder worden gewerkt na scheiding zodat de draagkracht veranderd? Aan de hand van het draagkrachtsalaris kunnen de bedragen worden vastgesteld van ten eerste de kinderalimentatie en in tweede instantie de partneralimentatie.
Het draagkrachtsalaris bepaalt hoeveel de alimentatieplichtige kan missen. Dat is de draagkracht. Die is afhankelijk van het daadwerkelijk inkomen minus de kosten die de betaler moet maken om zelf rond te komen. De alimentatieplichtige betaalt nooit meer dan zijn draagkracht toestaat. Belangrijk is te beseffen dat de alimentatiegerechtigde die partneralimentatie ontvangt er wel voor moet zorgen om zo snel mogelijk in eigen levensonderhoud te voorzien. Bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de fulltime zorg voor een gehandicapt kind, kunnen van invloed zijn op deze regel.
Bij kinderalimentatie wordt de hoogte van de te betalen alimentatie ook beïnvloed door de af te spreken zorgverdeling, dus op welke dagen verblijven de kinderen bij een ouder.
Comments