top of page

Kinderen en scheiden

Bijgewerkt op: 24 mei 2022

Voor kinderen heeft een scheiding van hun ouders vaak een grote impact. Over het algemeen gaat er heel veel voor hun veranderen. Ouders gaan apart wonen en de kinderen gaan vaak in 2 verschillende huizen wonen en hebben dan 2 verschillende slaapkamers. Kunnen ze hun vriendjes blijven zien en blijven ze op de sportclub in hun vertrouwde omgeving? Allemaal zaken die impact hebben op de kinderen. Het is daarom belangrijk om de kinderen zoveel mogelijk te betrekken in de beslissingen die ook op hun van invloed zijn.



Ouderschapsplan

Bij een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan de afspraken over de zorgverdeling, kinderalimentatie, kosten studie, afspraken over de vakantieperiodes en feestdagen en alle overige afspraken die jullie samen willen nemen inzake de kinderen.


Het is belangrijk dat bij alle afspraken die de kinderen aangaan, zij ook betrokken worden. Dit is verplicht vanuit de wet. Bespreek daarom samen met uw (ex)partner hoe u de kinderen erbij gaat betrekken. Voor kinderen is het van belang dat ze gehoord worden en ze niet klem komen te zitten in de strijd tussen hun ouders.


De mediator kan jullie ondersteunen om samen goede afspraken te maken die zowel voor jullie als de kinderen goed werken.




Zorgverdeling

Een belangrijk punt bij het ouderschapsplan is het komen tot een goede zorgverdeling. Willen jullie co-ouderschap of wordt het toch een omgangsregeling met een van de ouders?


Bij jonge kinderen heeft het de voorkeur om een zorgregeling te treffen waarbij de kinderen hun ouders maar enkele dagen hoeven te missen. Bij oudere kinderen kan co-ouderschap met een verdeling van 7 dagen bij een ouder en 7 dagen bij de andere ouder weer heel prettig werken. Er zijn vele mogelijkheden qua verblijfsdagen. Tijdens de mediation wordt dit besproken.



Kindgesprek


Ervaring leert dat kinderen het vaak prettig vinden om met een neutraal persoon te praten over de scheiding van hun ouders en hoe zij dit ervaren. Als mediator heb ik daarom regelmatig een gesprek met kinderen als onderdeel van de mediation. Ze mogen dan alles tegen me zeggen en ook alles vragen.


Het gesprek met de kinderen is altijd vertrouwelijk. Aan het einde van het gesprek vraag ik hun of en zo ja wat van het gesprek gedeeld mag worden met de ouders. Willen ze dat niet, dan zal dit ook niet gebeuren. Zo'n gesprek kan hun helpen bij de verwerking van het echtscheidingsproces.



Scheiding en Kinderen

Comments


bottom of page