top of page

Waar wonen na de scheiding?

Bijgewerkt op: 18 mei 2022

Een van de grootste uitdaging bij een scheiding is het vinden van geschikte woonruimte na de scheiding. Is het nog mogelijk om tijdelijk met je (ex)-partner onder 1 dak te leven of ga je zo snel mogelijk op zoek naar tijdelijke woonruimte totdat er iets permanent geregeld kan worden? Hieronder vind je een overzicht van wat je kunt doen om gedurende of na het scheidingsproces een tijdelijk woonruimte of nieuwe woning te vinden.


Tijdelijke woning

Wil je eerst een tijdelijke woonruimte, dan zijn er de volgende mogelijkheden :

  1. Vrienden of familie: Het makkelijkste is natuurlijk een tijdelijk verblijf bij vrienden of familie

  2. Makelaar: De makelaar heeft naast woonhuizen ook zicht op huurhuizen die beschikbaar zijn in de door jou gewenste omgeving

  3. Internet: Via sites als Marktplaats, Airbnb, Kamernet en Facebook worden (tijdelijke) woonruimtes aangeboden.

  4. Vakantieparken/ Camping: Het is ook mogelijk om een vakantiewoning of caravan te huren in een vakantiepark of op een camping.

  5. Anti-kraak: Soms is het mogelijk om tijdelijk woonruimte te huren via anti-kraak. Anti-kraak wordt vaak aangeboden in panden die tijdelijk leeg staan voordat zij gerenoveerd of gesloopt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoorpanden. Er zijn meerdere sites op het internet die anti-kraak ruimtes aanbieden (Huurflits.nl; villex.nl, marktplaats.nl) .

  6. Parentshouses; Parentshouse biedt tijdelijke woonruimte aan ouders die (overwegen te) gaan scheiden. De woning is in de buurt van het ouderlijk huis van de kinderen, zodat beide ouders hun zorgtaken kunnen blijven vervullen. Gedurende een jaar hebben de ouders dan de tijd om zaken te regelen en nieuwe woonruimte te vinden.

Sociale huurwoning

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning dan moet je je hiervoor inschrijven bij een woningbouwvereniging. Om in aanmerking te komen moet je vaak al een aantal jaren op de wachtlijst staan. Je komt alleen in aanmerking als je inkomen onder een bepaald bedrag ligt. Hiervoor adviseer ik de website van de woningbouwvereniging in jouw gemeente te raadplegen. Wil je meer weten over de voorwaarden en of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, dan kun je ook kijken op de site van rijksoverheid.

Bij enkele gemeentes is het mogelijk om een urgentie aan te vragen bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Uit ervaring weet ik dat vooral met minderjarige kinderen eerder een urgentie of direct een huurwoning wordt toegezegd. Je vraagt deze urgentie voor een woning na scheiding aan via de woningbouwvereniging of gemeente. Iedere gemeente hanteert haar eigen regels omtrent de urgentieregels.

Wellicht kom je op basis van je inkomen en vermogen in aanmerking voor een huurtoeslag. Kijk hiervoor op de site van de belastingdienst.

Vrije sector huurwoning

Indien je niet in aanmerking komt voor sociale huur, kun je natuurlijk ook naar een reguliere huurwoning of een appartement gaan kijken. Vaak is er geen wachtlijst voor dit aanbod. Er zijn vele verhuursites op het internet waar je je eventueel kan inschrijven. Voorbeelden van site waar huurwoning worden aangeboden zijn Facebook, Marktplaats, Woonnet, Huursector, Huurda, Directwonen, Woningnet, Funda, Jaap en Pararius.


Overnemen gezamenlijke woning

Indien je wilt onderzoeken of je de gezamenlijke woning kunt overnemen en daarbij je partner kunt uitkopen is het belangrijk om de waarde van de woning te bepalen alvorens naar een bank of hypotheekadviseur te gaan. Je mag de waarde zelf bepalen maar je kan ook een taxatierapport laten opmaken door een onafhankelijk taxateur. Als je een huis hebt met een hypothecaire lening, lees je in het artikel" Scheiden met een hypotheek, wat zijn de mogelijkheden? " meer over over de mogelijkheden.

Om te weten of je inkomen en jouw deel van de eventuele overwaarde van de woning voldoende zijn om een hypotheek te krijgen kun je altijd een gratis gesprek met je huidige hypotheekadviseur of een andere tussenpersoon aanvragen om te kijken naar je leencapaciteit. Ik kan je daarin ook ondersteunen als je dat wenst.


Koopwoning

Wil je na je scheiding een andere woning kopen dan kun je daarvoor naar een bank of een tussenpersoon gaan om te kijken wat je kunt lenen. Ga je de bestaande woning verkopen en zit daar overwaarde in? Voor het verkrijgen van een hypotheek zijn uiteraard wel voorwaarden verbonden. Zo moet je voldoende inkomen hebben en/of eigen geld wat je kunt inbrengen. Indien er sprake is van het betalen van partneralimentatie dan kan dit van invloed zijn op hetgeen je kan lenen. Soms kun je meer lenen bij het overnemen van de gezamenlijke woning dan wanneer je de huidige woning verkoop en een nieuwe woning wil kopen. Daarom is het aan te raden dit met een gekwalificeerde hypotheekadviseur te onderzoeken. Ik kan je in de gesprekken met een hypotheekadviseur ondersteunen indien je dat wenst.

Let op: Voor het regelen van een hypotheek na scheiding heb je een akte van verdeling nodig die de notaris opmaakt nadat de scheiding is uitgesproken door de rechtbank.

Op de website van Funda www.funda.nl kun je het aanbod zien van beschikbare koopwoningen.


Komentarze


bottom of page